Mrazuvzdorné KAKTUSY V ZÁHRADE

Záhradník LUKAS
Prejsť na obsah

Mrazuvzdorné KAKTUSY V ZÁHRADE

Záhradný DIZAJN | Okrasné záhrady a zeleň
Uverejnený podľa Lukas v Okrasné Rastliny · 4 Január 2016
Tags: exotickérastlinyskalkykaktusy
Mrazuvzdorné kaktusy v záhrade - kvitnúca kaktusová skalka



Pestovanie kaktusov v našich klimatických podmienkach má určité obmedzenia. Ak im však pripravíme vhodné pestovateľské podmienky vedia nás odmeniť nielen svojou ostnatou krásou, ale i pestrými kvetmi.
Spomedzi množstva druhov, sa u nás dajú úspešne pestovať najmä druhy pochádzajúce z horských, vysokohorských a púštnych oblastí Severnej Ameriky. Vyslovene odolných druhov nie je mnoho, ale majú množstvo prirodzených variácií a šľachtených krížencov, takže výber ich tvarov a farieb kvetov je pomerne veľký.

Vybrané druhy úplne odolných kaktusov, ktoré dobre znášajú teploty -20 až -25 °C a nevyžadujú zimnú ochranu
rod Opuncia:
Opuntia erinacea, Opuntia fragilis, Opuntia imbricata, Opuntia humifusa, Opuntia polyacantha, Opuntia hystricina
rod Cylindropuncia:
Cylindropuntia imbricata, Cylindropuntia leptocaulis, Cylindropuntia whipplei

Vybrané druhy odolných kaktusov, ktoré dobre znášajú teploty -18 až -25 °C na zimu je vhodná ochrana proti vlhkosti
rod Coryphantha:
Coryphantha vivipara
rod Echinocereus:
Echinocereus baileyi, Echinocereus caespitosus, Echinocereus coccineus, Echinocereus triglochidiatus, Echinocereus viridiflorus, Echinocereus chloranthus
rod Escobaria:
Escobaria missouriensis
rod Mammillaria:
Mammillria wrightii, Sclerocactus glaucus
rod Pediocactus:
Pediocactus simpsonii
rod Sclerocactus:
Sclerocactus glaucus, Sclerocactus whipplei

kvitnúce opuncie

Nároky na pestovanie v našom klimatickom pásme.
Kaktusy sú vzhľadom k ich prirodzenému prostrediu náročne na slnko, ideálne stanovisko na ich výsadbu do voľnej pôdy je orientované na juh. Do úvahy pripadá aj juhovýchod, juhozápad, ideálne chránený od severu proti studeným vetrom. Vhodné sú vyvýšené, alebo svahovité terény s prirodzeným odvodom dažďovej vody.
Dôležitá je aj kvalita pôdy, respektíve jej dokonalá priepustnosť pre vodu. Ideálne sú pôdy s priepustným podložím a zásaditým pH.
V praxi však ideálnu pôdu nájdeme len ťažko, preto pre výsadu kaktusov zakladáme záhony s upraveným substrátom.
Jeho základom je hrubší štrk vytvárajúci základnú drenáž vo vrstve asi 20cm. Vrstvu môžeme oddeliť geotextíliou a pridáme 10-15 cm vrstvu jemnejšieho štrku. Na tieto vrstvy môžme pridať pestovateľský substrát. Ten hlavne obsahuje zmes 1:1 jemný štrk a kremičitý piesok, ktorý môze byť premiešaný zase v pomere 1:1 s ľahšou ornicou, prípadne neutralizovanou rašelinou. Štrk môžeme nahradiť aj umelými materiálmi ako je keramzit, drvená tehla, pemza.
Po výsadbe môžeme záhon vysypať jemným, alebo hrubším štrkom aby lepšie ukotvil väčšie druhy kaktusov a pôsobil viac esteticky a mierne zaliať.

Počas celého roka kaktusy nevyžadujú žiadnu dodatočnú zálievku. Začiatkom jesene by sme však chúlostivejšie druhy kaktusov mali začať chrániť pred vodou...
V septembri - októbri nainštalueme nad kaktusy "striešky" aby netrpeli nadmernou vlahou. Najjednoduchšie je použiť vhodne veľké table skla, alebo polykarbonátu. Ochranu proti vlhkosti ponecháme počas celej zimy až do marca - apríla. Zabránime tak vyhnívaniu kaktusov, ktoré sú citlivé na nadbytok vody. Tie sa nám neskôr odmenia nadhernými kvetmi...





odolné kaktusy v zime bez ochrany

©LUKAS 2016


5.0 / 5
5 recenzie
5
0
0
0
0
Zadajte svoje hodnotenie:
Návrat na obsah