ZAKLADANIE TRÁVNIKA Z PREDPESTOVANÝCH KOBERCOV

Záhradník LUKAS
Prejsť na obsah

ZAKLADANIE TRÁVNIKA Z PREDPESTOVANÝCH KOBERCOV

Záhradný DIZAJN | Okrasné záhrady a zeleň
Uverejnený podľa Lukas v Trávnik · 10 Január 2010
Tags: rolovanýtrávnikkobercovýtrávnik
Takto zakladané trávniky - tzv. mačinové majú mnoho výhod oproti vysievaným. Ich zloženie však býva rovnaké, ako keď vysievame, len výsev za nás robí firma špecializovaná na predpestovanie trávnikov. Takto pestované trávniky sú na daných pestovateľských plochách starostlivo ošetrované po dobu 10-12 mesiacov a potom vyrezávané strojom. Stočené do roliek sú potom distribuované. V takomto stave však vydržia najviac 24 hodín, potom ich treba už rozprestrieť na vopred pripravenú plochu pre nový trávnik, inak sa znehodnotia.

plocha určená na predpestovanie trávnika                            stroj na vyrezávanie mačiny

Výhody: v podstate ľubovoľný termín zakladania, pri pokládke eliminujeme vzchádzanie burín, v priebehu niekoľkých hodín máme hotový kvalitný trávnik a o niekoľko dní ho môžeme naplno využívať, odpadá nám intenzívna starostlivosť o mladý trávnik z výsevu
Nevýhody: vyššie náklady na realizáciu

Realizácia: príprava pôdy - odstránenie koreňov burín a veľkých kameňov, urovnanie a primerané zhutnenie terénu, príprava pôdy na tzv. drobnohrudkovitú štruktúru, zapracovanie vhodného hnojiva, alebo vylepšenie kvality pôdy špeciálnym substrátom, ak je nutné povalcovanie pôdy pokládka - rozmiestnenie roliek koberca a postupné rozprestieranie na ploche, dbáme aby jednotlivé pásy mačiny k sebe tesne priliehali, ak ukladáme väčšiu plochu, uložené pásy priebežne zavlažujeme. Obsahujú len cca 1cm vrstvu pôdy a tak rýchlo vysychajú. Na koniec celú plochu dôkladne zavlažíme a utužíme primerane ťažkým valcom, aby mali položené pásy dobrý kontakt s pôdou.


       rovnomerné rozloženie roliek a postupné ukladanie pásov

 
    dôkladná pri väčšej ploche aj priebežná zálievka a následne valcovanie trávnika


©LUKAS 2010


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Zadajte svoje hodnotenie:
Návrat na obsah