OCHRANA TRÁVNIKA PROTI KRTOM

Záhradník LUKAS
Prejsť na obsah

OCHRANA TRÁVNIKA PROTI KRTOM

Záhradný DIZAJN | Okrasné záhrady a zeleň
Uverejnený podľa Lukas v Trávnik · 11 Január 2011
Tags: krtkoochranatrávnika
Trávnik je esteticky i funkčne zjednocujúcim plošným prvkom každej záhrady. Radosť z krásneho zeleného trávnika vie však intenzívne narušiť pohľad na kopce vyhrnutej zeminy od krtov...



Krt je v podstate užitočný živočích a preto je chránený zákonom, v žiadnom prípade by sme ho nemali zabíjať. V okrasnom trávniku vie však napáchať veľké škody. Pri jeho invázii sa často stáva, že v rámci danej plochy operuje aj viacej jedincov. Krt je všeobecne plachý tvor, reaguje na každé otrasy pôdy a v trávnikoch škodí najviac pokiaľ má relatívny pokoj pri hľadaní potravy.

Na základe toho pracuje väčšina odpudzovačov. Vydávajú rôzne vibrácie a zvuky, tie majú krtov odplašiť. Nevýhoda je, že pri ich dlhodobom používaní si krty dokážu na odpudzovače väčšinou zvyknúť a devastujú trávnik ďalej. Potom zostáva už len krta odchytiť. Existujú rôzne jednoduché aj sofistikované pasce, ale ichú činnosť je väčšinou slabá a často zostáva už len krta odchytiť priamo pri "čine", keď vyhŕňa zeminu na povrch. Je to však veľmi ťažké, krt je vtedy opatrný a i najmenší otras pôdy ho vyplaší.


mechanické rozhŕňanie pred kosením              elektronický odpudzovač v krtinci

Siete proti krtom - efektívna ochrana
Je to celoplošná mechanická ochrana trávnika vo forme pevnej plastovej siete. Tá sa inštaluje niekoľko centimetrov pod povrch pôdy a tak zabráni krtovi dostať sa na povrch. Pod povrchom síce môže krt robiť chodby, ale nikdy nevytvorí na trávniku krtinec. Takto zabezpečený trávnik odoláva akejkoľvek invázii krta, keďže ten sa nemôže dostať na povrch a tak lokalitu zakrátko opustí.


inštalácia siete pred pokládkou trávnikového koberca


inštalácia siete pod vysievaný trávnik s detailom profilu mačiny

Pri pokladaní trávnikového koberca je inštalácia sietí pomerne jednoduchá, pri zakladaní trávnika výsevom je nutné sieť inštalovať niekoľko centimetrov pod povrch, aby bolo možné vo vrstve nad sieť previesť výsev. Nevýhoda je, že siete treba inštalovať už pred zakladaním trávnika, inak neskôr je nutné pôvodný trávnik zlikvidovať, položiť siete a založiť nový.


©LUKAS 2009-11


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Zadajte svoje hodnotenie:
Návrat na obsah